Raw food – syrová živá strava
V posledním příspěvku jsem vás vybízela aby jste se začali chovat k sobě a svému tělu ohleduplněji. Proto jsem začala přemýšlet jak na to. A tak jsem se vrhla po hlavě 14. dubna 2020 na raw food stravu neboli jinak řečenou živou stravu. A proč? Protože V živé stravě prostě kolují živé enzymy, a čím je jich více, tím lépe.
Zjistila jsem, že pomocí jídla se dá léčit skoro všechno, a v ten moment jsem si uvědomila, jak je to důležité. Předtím jsem jedla to, co všichni ostatní, nebyla jsem vegetarián ani nic podobného. Vyhýbala jsem se pouze bílému cukru, bíle mouce a škodlivým tukům.
Na vysvětlenou co jsou to enzymy. Enzymy jsou organické látky, které vznikají v rostlinných a živočišných organismech a umožňují rozložení a zužitkování naší přirozené potravy a různé metabolické procesy ve tkáních. Bez enzymů se buňky nemohou dělit. Nemohou růst ani v rostlinné, ani v živočišné říši. Člověk se narodí s určitou zásobou enzymů.
To jsou endogenní enzymy, a když tělu nedodáme s potravou jiné (exogenní) enzymy, zásoba se vyčerpá. Vznikají choroby a organismus předčasně stárne a umírá. Protože enzymy jsou termolabilní, podléhají při vaření zkáze. Organismu je můžeme v potřebném množství dodat jen v podobě tepelně nezpracované potravy.
Proč raw food trošku jinak? Protože většina lidí když si přečte že je tato cesta ke zdraví dlážděná jen syrovou stravou představí si že budou chroupat mrkev a jíst zelí, což je pro ně nepředstavitelné a velmi obtížné. V rámci syrové stravy se setkáte v různých zdrojích se zastánci i konzumace syrového mléka (nepasterizovaného) a výrobků ze syrového mléka, syrových vajíček, syrového masa nebo ryb.
Panují mnohé názory: někteří lidé z etického hlediska či rozumového přesvědčení odmítají maso i syrové, stejně tak někteří odmítají i syrové mléko a výrobky z něj – ať už z důvodů etických či jiných. Toto si musí každý sám v sobě zpracovat a procítit, zda si do své syrové „živé“ stravy zařadí pravidelně nebo tu a tam i syrové mléko, syrová vajíčka, syrové maso. Nějaké to „syrové maso“ občas stejně sníme, omylem všichni – v podobě červíka v třešni, jablku atd….
Já se řadím ke skupině, která si občas dopřeje živočišné potraviny, neumím si úplně odříct živočišnou stravu. (Tedy pro zatím, třeba se to časem změní). Dvakrát či třikrát do měsíce si dám do salátu šunku uzenou studeným kouřem bez éček nebo lososa, stačí 5.dkg. k uspokojení chuťových pohárku. Mléko a mléčné výrobky si však nahrazuji rostlinnými které jdou snadno vyrobit v domácím prostředí. Ale pokud máte venku volně se pasoucí kravičku tak proč si nenadojit čerstvé mléko. Je to jen na vašem rozhodnutí.
Většina zastánců raw food vás za konzumaci syrové živočišné stravy odsoudí a budou kritizovat. Proto píši raw food trošku jinak. Nemám ráda škatulkování. Každý by jsme se měli rozhodnout podle toho jak nám to naše tělo napovídá. A hlavně by jsme se měli respektovat, každý kráčíme po své cestě.
Raw strava velmi příznivě působí i na psychiku, celkově se cítím skvěle výkonnější a plná energie, a navíc jsem krásně zhubla.
Můj názor
Myslím si že by se nic nemělo lámat přes koleno, přecházet na raw stravu by se mnělo pozvolna, pomalu a ze začátku si dělat pauzy, dát si třeba po 10. dnech jeden hřešící den a dodat vašemu tělu na co bylo zvyklé, chutně a hlavně bez výčitek! Když jsem začala já s raw stravou tak mi po 14 dnech moje tělo povědělo hele takhle ne! Jestli chceš zkolabovat tak klidně pokračuj! Ten den jsem se najedla opatrněji (menší porce, nic moc tučného ale tak jak jsem byla zvykla dřív) Světlanka byla spokojená a na druhý den jsem zas pokračovala v raw stravě.
I já sama jednou za čas zhřeším. A neřeším, jestli některé potraviny, které se jako raw tváří, třeba úplně raw nejsou, což platí třeba pro kešu, olivy, lahůdkové droždí atd.. Jsem navíc velká milovnice kávy a dobrého vína.
Nejhorší pro mě bylo zvyknout si na jiný režim, zvlášť v prvních dvou týdnech mě trápily neuvěřitelné chutě na žitný čerstvý chleba se šunkou, pořádný steak, bramborovou kaši atd… Poté jsem si ale na nový režim zvykla. Dost mi pomáhalo, že jsem si předem na internetu našla recepty a podle nich jsem si potom mohla jídlo připravovat. Navíc mě velice baví vymýšlet a tvořit nové recepty.
Ze začátku jsem si opravdu vyslechla hodně kritiky a mé začátky považovali někteří příbuzní za naprosté bláznovství. Můj manžel mi byl však oporou a fandil mi od samého začátku. Je zastáncem klasické stravy. Snažím se však kreativně vytvářet pudinky, dorty, no prostě dobroty které nenápadně nabízím ke kávě. (což je můj další nešvar za který vás budou většinou zastánci klasického raw food taky kritizovat). Já si s toho však nic nedělám. Je to prostě můj nešvar 🙂 Většinou dostávám pochvalu, a to je to co vás nakopne k dalším výtvorům.

Každý jsme naprosto jedinečný a proto bychom se měli rozhodovat sami za sebe – zkrátka poslouchat své tělo a svoji intuici. V žádném případě netvrdím, že stravování ze 100 % syrovou raw stravou je tím nejlepším řešením. Někomu může vyhovovat cca 50 % této stravy a bude mu fajn. Někdo zjistí, že se cítí dlouhodobě nejlépe, když jí 80 % syrové živé stravy.
Je to opravdu individuální. Radikální přístup není dle mého názoru vhodnou volbou téměř nikde, natož jde-li o to, co pouštíme“ do svého vlastního těla. I v souvislosti se stravováním bychom měli dbát na to, abychom se udržovali v rovnováze.
Co k syrové stravě budete potřebovat? Dobrý stolní mixér, hodí se i tyčový mixér, sušičku nastavitelnou i na nízké teploty (40°-45 °C), odšťavňovač, mlýnek (na mák/ořechy/kávu), hodí se i citrusovač a pak něco, co bude sloužit jako nakličovadlo, stačí sítko které se mi nejvíc osvědčilo.
Odkazy na eschopy kde zakoupíte základní ochucovadla a potraviny pro vaše začátky: https://www.awashop.cz/, https://www.lahodnosti.cz/, https://www.grizly.cz/
Postupně vám zde ráda předám jednoduché a chutné recepty které vám mohou pomoci v začátcích s raw stravou. Budu ráda když mi dáte vědět že máte o ně zájem.
Pokud si většinu jídel připravujete sami doma, bude raw strava
o mnoho levnější než běžná.
Vaše Světlana