Co je RAW FOOD?
Nejrozšířenější a nejznámější vegetariánství a veganství teď doplňuje ještě kontroverznější a striktnější raw food.
Vitariánství je odnoží veganství, které se zaměřuje na konzumaci pouze a jenom tzv. „živých“ potravin. Tedy takových, které nejsou chemicky ani tepelně (většinou nad cca 40°C) upravené.
Když se však řekne syrová strava, mnoho lidí si většinou představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či rajčete na talíři, možná ovoce a tím to končí. Představa, že budou při „syrové stravě“ jíst pouze něco takového a ještě navíc studeného, pro mnoho lidí není moc lákavá.
Většina z nás vyrůstala na tzv. normální vařené stravě. Ale je tato strava opravdu „normální“? Je přirozená? Je pro nás vůbec vhodná? Víme vlastně, co jíme a pijeme, a co ta „tepelně“ či jinak přeměněná (denaturovaná) strava v našem těle dělá? A co všechno skrývají stále více vychytanější a lákavější obaly polotovarů a hotových potravinových produktů?
Dva tábory
Pohled na konzumaci syrové stravy je dvojí. Její zastánci a lidé, kterým pomohla dostat se ze zdravotních problémů, vychvalují její výhody, předávají dál své zkušenosti a jsou přesvědčeni o tom, že pro člověka je nejlepší jídlo v přirozeném a nezpracovaném stavu. Jedině tak podle nich předá našemu tělu všechny živiny, které obsahuje. Naopak třeba vyznavači jiných výživových směrů, např. ájurvědy, makrobiotiky nebo tradiční čínské medicíny, důrazně doporučují tepelnou úpravu potravin. Lékaři naposledy zmíněného učení pak rozhodně nedoporučují raw potraviny pacientům se slabým trávicím systémem, alergií nebo ženám, které trpí neplodností.
Co na to naše imunita
Konzumace syrové stravy má na naše tělo pozitivní vliv. Zvláště díky vysokému obsahu vody v čerstvém ovoci a zelenině raw osvěžuje a hydratuje pokožku. To se projevuje jak na našem zdraví, tak na vzhledu naší pleti, která vypadá svěží a čistější. Podle Stanislava Petříčka, odborníka na raw food a provozovatele sítě restaurací bistRAWveg po celé republice, zahání také pocit falešného hladu, který můžete pociťovat, když přes den málo pijete. Vitaminy a minerály obsažené v raw potravinách přirozeně posilují imunitu. Důležitou složkou je pak také vláknina, která přispívá k čištění trávicího ústrojí. Bílkoviny neboli proteiny jsou pro lidský organismus nenahraditelné. Tělo z nich vyrábí energii nebo je využívá pro stavbu tělesných tkání. Hledejte je v semenech, oříšcích nebo zelené listové zelenině.
Rizika
Přestože syrová strava doslova překypuje vitaminy, při jejím striktním dodržování je potřeba dávat pozor na deficit vitaminu D, B12. a minerálních látek, zvláště pak vápníku, zinku, železa, jodu a selenu. Ne Všem tato strava úplně sedne některým po delší době i po roce, může přijít únava, sníží se nám obranyschopnost a stále máme pocit hladu. Každému totiž sedne něco jiného. Na syrovou stravu je potřeba navyknout i trávení, ne každému totiž neupravené jídlo vyhovuje. V našich klimatických podmínkách pak není podle odborníků vhodné konzumovat jen syrovou stravu, tepelně neupravené jídlo totiž neprohřeje organismus.
ŠIROKÁ ŠKÁLA POKRMŮ
Pojem syrová strava nezasvěcenému člověku chuťové buňky ani fantazii nejspíš příliš nenavnadí. Většina si totiž představí spíše přípravu salátů nebo chroupání mrkve namísto plnohodnotného a pestrého oběda. Ale tak úplně pravda to není. I v rámci tohoto stravování lze vytvořit zajímavé pokrmy. Z hlavních jídel jsou oblíbené například quiche, kukuřičné tortilly s různými omáčkami, sezamové karbanátky, řepové špagety, ale i nejrůznější chlebíčky či krekry. „Nejlepší jsou na raw ale jednoznačně dezerty, tedy ovocné nebo čokoládové dorty. Ty dostanou skutečně každého a připravit je lze poměrně snadno i doma,“ popisuje Stanislav Petříček. I přesto však samozřejmě raw jídelníček není až tak pestrý.
Co se týče přípravy raw pokrmů, ta pak probíhá pomocí mixování, klíčení a sušení. Nakonec pak pokrmy vypadají stejně jako běžná jídla, rozdíl spočívá jen v jejich složení.
A CO DĚTI?
Způsob, kterým se stravujeme, chtě nechtě ovlivňuje i stravování našich nejmenších. Právě oni se totiž učí napodobováním, a proto je v každém případě lepší nastavit u malých dětí základní stravovací návyky a dodržovat pestrý a nutričně vyvážený jídelníček s obsahem všech živin důležitých pro dětský vývoj. Nejenom syrová strava, ale obecně alternativní výživové směry nejsou pro děti nebo těhotné ženy ve většině případů vhodné.
ZÁVĚR? IDEÁLNÍ JAKO ZPESTŘENÍ
Podle Stanislava Petříčka není nutné, a dokonce ani dobré být radikální a okamžitě přejít výhradně na raw stravu. Dejte si raw občas, třeba jeden den v týdnu nebo příležitostně k obědu. Pokud se ale rozhodnete radikálně změnit svůj jídelníček a zaměřit ho pouze na raw stravu, rozhodně zvolte pomalou a postupnou cestu. Při okamžitém přechodu na syrovou stravu nastane totiž velmi silný detox, tělo se začne zbavovat škodlivin najednou, a to může přinést například bolesti hlavy, únavu, ale třeba i vyrážku a další nepříjemné obtíže.
PLUSY
Nižší obsah tuků, cholesterolu a sodíku. Naopak vysoký obsah kyseliny listové a vlákniny. Vysoký obsah dalších živin a minerálů v syrové stravě. Do pokrmů se nepřidávají cukry nebo jiná dochucovadla. Pomáhá redukovat hmotnost. Vhodná jako odlehčující či detoxikační režim na kratší dobu. Raw strava podle zastánců zlepšuje náladu, psychický stav člověka a dodává energii.
MINUSY
Podle některých odborníků jde o nevyrovnanou a nedostatečnou výživu. Může hrozit nedostatek některých vitaminů, zvláště pak B12, dále pak nedostatek bílkovin a vápníku. Raw stravování není vhodné pro všechny členy rodiny, ať už z pohledu náročnějšího zajištění stravy, nebo kvůli dětem, kterým není raw doporučováno. Najíst se v běžné restauraci je téměř nemožné. Raw restaurací je v ČR zatím poměrně málo. Syrová strava je pro některé jedince náročná na trávení.
Nemusíte být 100% vitarián, konzumující výhradně a striktně veganskou syrovou stravu. Do toho vás asi nikdo nemůže nutit. Ale můžete zkusit trochu změnit poměr „vařených“ a „nevařených“ jídel. Můžete přidávat tolik tzv. raw food stravy, kolik vám jí bude dělat dobře. Můžete se víc koukat na etikety potravin, které kupujete sobě, svým dětem, svým nejbližším. Můžete snížit nebo úplně vynechat konzumaci lepku či bílého cukru, mouky… Je tu prostě tato možnost – vlastně HODNĚ MOŽNOSTÍ.
Odkazy: http://www.syrova-strava.cz/ , ://www.fit-pro.cz/raw-potraviny , http://www.vitalvibe.eu/cs, ://www.syrova-strava.cz/recepty-raw-food/
Tepelně upravené je stravitelnější
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. dietoložka a odbornice na výživu: „Zaměřit se výhradně na konzumaci syrové stravy není výhrou. Je sice pravda, že nejvyšší obsah vitaminů si uchovává syrová zelenina a ovoce, ale rozhodně to neplatí pro další skupiny potravin a i v případě zeleniny a ovoce existují výjimky. Příkladem je mrkev, kdy využitelnost antioxidačně působícího beta-karotenu se zvyšuje tepelnou úpravou, stejně jako u tepelně upravených rajčat stoupá obsah antioxidačně působícího lykopenu. Kromě toho některé druhy zeleniny obsahují zasyrova antinutriční látky, typicky třeba brambory a jejich nazelenalé části, které mohou být pro člověka toxické. Tepelnou úpravou potravin se tedy zvyšuje jejich stravitelnost.“
KDE MŮŽETE RAW FOOD VYZKOUŠET?:
Restaurace Kiwi Raw Food, Brno, www.kiwirawfood.cz Sweet Secret of raw, Praha,
www.sweetsecretofraw.cz bistRAWveg, Liberec,
www.bistrawveg.cz