Vlašské ořechy, jeden z nejsilnějších antioxidantů

Obsahují hodně vlákniny, nenasycených mastných kyselin a silných antioxidantů.

Přesto, že jsou doslova koncentrovanými zásobárnami nutričních látek, lidé konzumují poměrně málo.

Průměrný Evropan sní denně v průměru jen asi 12 gramů ořechů. Většinu z toho i tak představují arašídy, které vlastně ani nejsou pravými ořechy, ale luskovinou.

Ořech, který předčí všechny ostatní druhy ořechů

Joe Vinson, PhD, který je profesorem chemie na Univerzitě v Scrantonu, analyzoval různé druhy surových i pražených ořechů.

Výsledkem jeho studie bylo, že bychom měli nejen zvýšit jejich konzumaci, ale že existuje jeden druh ořechu, který v zdravotních přínosech předčí všechny ostatní.

Podle výzkumu Dr. Vinson, vlašské ořechy jsou šampionem mezi ořechy. V žebříčku se umístili před pistáciemi, mandlemi, pekanovými, brazilskými, lískovými, i makadamovými ořechy.

Ve své studii publikované v deníku Food and Function (Potraviny a jejich funkce) ukázal, že vlašské ořechy mají více polyfenolů s vyšší antioxidační aktivitou, než ostatní druhy ořechů.

A dále, že antioxidanty ve vlašských ořechách mají až 15 krát silnější účinek než vitamín E, považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů.

Co se stane, pokud pravidelně konzumujete vlašské ořechy.

Snižují riziko srdečních chorob a některých druhů rakovin. Jsou nejlepší potravinou na prevenci ucpávání cév, protože snižují špatný LDL cholesterol.

  • Minimalizují projevy stárnutí a patří mezi top 10 potravin proti vráskám.
  • Stimulují činnost mozku (je to zajímavé i vzhledem k jejich tvar připomínající mozek).
  • Antioxidanty v ořechách snižují riziko chronického oxidačního stresu.
  • Protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat chronické záněty (artritida, dna a podobně).
  • Patří mezi top 20 potravin pro nastolení hormonální rovnováhy.
  • Jsou jednou z nejlepších potravin na zlepšení nálady.

Kolik a jak vlašské ořechy konzumovat?

Nemusíte se proto bát, že byste jich museli jíst nějak příliš mnoho. Stačí 7. ořechu denně.

Toto množství vám poskytne adekvátní objem zdravých tuků, bílkovin, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, vitamínu C a vitamínů skupiny B.

Výzkum ukázal, že nejlepší je ořechy konzumovat syrové. Pokud se praží, sníží se jejich nutriční hodnota.

Měly by se také jíst neoloupané, spolu se slupkou. Výzkumy totiž poukazují na to, že přibližně 90% antioxidantů se nachází právě ve slupce ořechů.

Proč se mnozí lidé bojí konzumovat ořechy?

Když se zamyslíme nad všemi zdravotními přínosy vlašských ořechů, je nepochopitelné, proč z nich pochází jen asi 8% z přijímaných antioxidantů v naší stravě.

Mnozí lidé si tyto zdravotní přínosy neuvědomují a spíše se obávají jejich vysokého obsahu tuků.

Je sice pravda, že ořechy jsou velmi bohaté na oleje, ale jedná se o zdravé polynenasycené a mononenasycené tuky, které jsou pro lidské zdraví a správné fungování těla velmi důležité.

Nesmíme si je zaměňovat s nezdravými tuky, které ucpávají cévy, případně těmi, co jsou spojovány s chronickými onemocněními nebo přibíráním na váze.

Jak si vybírat vlašské ořechy v obchodě?

1) Když si kupujete celé ořechy, kupujte takové, které se zdají těžké. Ujistěte se, že skořápka není prasklá nebo s flekami – je to znamení toho, že uvnitř hnijí.

2) Už vyloupané ořechy se často prodávají na váhu. Pokud kupujete již vyloupané ořechy, ujistěte se, že v daném obchodě mají ořechy dostatečný obrat a tedy, že jsou čerstvé.

3) Ořechy mají vysoký podíl polynenasycených tuků, což je činí extrémně náchylnými podléhat času. Měly by být proto skladovány ve vzduchotěsných obalech v chladničce, maximálně však 6 měsíců. Pokud je zmrazíte, vydrží až rok.

4) Ve skořápce ořechy mohou být kromě ledničky skladovány i na tmavém, chladném a suchém místě. Vydrží asi půl roku.

 

ZDROJ HEALTHYANDNATURALWORLD.COM

Napsat komentář